Zakelijk

Alles wat je moet weten over private lease en BKR registraties bij Leasepartner

Leasepartner registreert niets bij het BKR

Leasepartner is geen deelnemer van het Keurmerk Private Lease. Het voordeel hiervan is dat wij jouw leaseovereenkomst niet bij het BKR hoeven te registreren. Vanzelfsprekend is Leasepartner wel zorgvuldig bij het afsluiten van leaseovereenkomsten. In jouw belang en in ons belang wordt nagegaan of jouw inkomen past bij de auto van jouw voorkeur en het aantal kilometers dat je wenst.

Bij BKR registratie: minder hypotheek door leaseauto

In 2016 stond de bovenstaande kop in de Telegraaf in de rubriek Geldzaken. Zij hadden een artikel gepubliceerd over de gevolgen voor je hypotheek als een leaseverplichting bij het BKR geregistreerd wordt. Het onderstaande rekenvoorbeeld wordt als voorbeeld genoemd.

“Karin de Vries heeft een bruto jaarinkomen van 35.000 euro en kan bij een rente van 2,5% een hypotheek krijgen van 151.000 euro. Ze besluit een Citroen C1 te leasen (looptijd 4 jaar, 12.000 kilometers) voor 200 euro per maand. Rekening houdend met deze verplichting kan ze nog maar 100.000 euro lenen. Het leasen van de auto met een aanschafwaarde van iets meer dan 10.000 euro, heeft tot gevolg dat ze ruim 50.000 euro minder kan lenen!”

Vanaf 1 april 2022 wordt je private lease contract zelfs voor 100% geregistreerd bij het BKR in plaats van voor 65%. Dit is dus de totale som van alle termijnen. Deze verandering zorgt er dus voor dat een private lease auto een nog grotere invloed heeft op een hypotheekaanvraag.

Een ander nadeel van deze BKR registratie is dat je het risico loopt dat het rentepercentage van je hypotheek verhoogd wordt. Als een (persoonlijke) lening bij het BKR geregistreerd wordt, dan neemt voor een bank jouw risicoprofiel toe. Hierdoor kan voor bijvoorbeeld een hypotheek een hogere rente van toepassing zijn. Als je hierdoor 0,5 % meer rente betaalt over een hypotheek van € 200.000 dan kost je dit € 1.000 extra per jaar. Omgerekend heb je dan maandelijks € 83 meer kosten.

Looptijd van BKR registraties

Nadat leningen afgelost zijn of nadat achterstanden ingelopen zijn, blijft de registratie nog 5 jaar in de dossiers van het BKR staan. Je bent dus niet direct van jouw BKR registratie af.

Is een BKR registratie bij private lease niet verplicht?

De AFM heeft bewerkstelligt dat vanaf 1 april 2022 bij Private Lease een hoger bedrag als schuld wordt geregistreerd bij het BKR; de totale som van alle termijnen. Echter is dit alleen van toepassing op de leasemaatschappijen die zich conformeren aan het Keurmerk Private Lease. Private lease is namelijk een huurovereenkomst, maar het is geen krediet (schuld) en valt daarom niet onder de wettelijke verplichte BKR registratie. Het wel registreren als schuld is een vorm van “zelfregulering” van de leasebranche, niet van wetgeving. De leaseconsultant van Nederland, Roel Hindriks, zei hierover: “De nieuwe norm van BKR registratie gaat echt te ver, het is onlogisch en onredelijk om de geschatte gebruikskosten voor meerdere jaren bij aanvang meteen als schuld aan te merken en dan ook nog eens voorbij gaan aan het inkomen van het autogebruik door kilometervergoeding.”

×

 

Hallo!

Klik op één van onze collega's om mee te chatten.

× Hoe kan ik je helpen?